Itxi

Bizkaiko Txakolina

Bizkaiko Txakolinak iraileko lehen hamabostaldira aurreratu du mahats-bilketa

Agentziak | EITB Media

Leer en Castellano

Jatorri Izendapenak 2020koen antzeko uzta aurreikusten du kantitateari dagokionez, 2021ean baino % 10 gutxiago, nahiz eta kalitatea "oso ona" izango den. Prezioan gorantz doitu beharko dituztela iragarri dute, baina bezeroarentzako "ezustekorik eta alarmismorik gabe".

Bizkaiko mahasti bat uztailean. Inocencio Goikuria Iturriozek EITBri utzitako irudia.

Bizkaiko Txakolinaren 2022ko mahats-bilketa iraileko lehen hamabostaldira aurreratuko da. Jatorri Izendapenak 2020koaren antzeko uzta aurreikusten du aurten, 2.358 000 kilogramo mahats inguru. Kopuru hori 2021ean bildutakoa baino % 10 txikiagoa izango litzateke, duela bi urtekoarekin alderatuta iaz handitu zen ehuneko bera.

Hala iragarri du Magalarte Lezama upategiko Andoni Aretxabaletak, Jatorri Izendapeneko ordezkariak, Europa Pressi egindako adierazpenetan, eta baieztatu du ardo berrien prezioa igo eta "gorantz egokitu" beharko dela, prezioen eta KPIaren igoerara eguneratzeko, baina "pixkanaka" egingo dutela azaldu du, bezeroarentzako "sustorik eta alarmismorik gabe".

Aretxabaletak azaldu duenez, ohiko egutegian aurreratu egingo da barietate goiztiarren bilketa eta hilaren 10ean edo 15ean hasiko da. Aurrerapen hori, adierazi duen bezala, "uda lehorraren" eraginez egin da, mahatsa azkarrago heldu delako. Era berean, euririk ez egiteak mesederik ere ekarri duela nabarmendu du, garai honetan ohikoak ziren gaixotasunak saihesten lagundu duelako. Hori bai, upategi batzuen kasuan, ilunabarreko eguzkiak landareak erre dituela eta ekoizpena murriztu dutela azpimarratu du, baina ez du arazo handitzat hartu, "kantitatea murrizten duelako, baina ez kalitatea, eta oso ona izango da", baieztatu du.

Duela urte batzuk mahats-bilketa urrian hasten zela gogorarazi du Andoni Aretxabaletak, baina klima epeltzeak eta mahatsaren ziklo laburragoek bilketa aste batzuk aurreratzera behartu dute duela zazpi urtetik hona. Ildo horretan, azpimarratu du, bero handiagoa egiten badu ere, Euskadi "eremu hotz batean" dagoela oraindik, "mahatsak goiz abiatzen diren eta zikloak beste leku batzuetan baino luzeagoak diren eremu batean", eta horrek ardo "konplexu eta desberdinak" sortzea eragiten dituela.

Ekoizpenaren kalitateari dagokionez, Aretxabaletak aurreikusten du aurtengo etorkizuneko ardoek azukre gehiago izango dituztela, "tenperatura altuak, heltze goiztiarra eta azidotasunaren jaitsiera direla eta ".

Hala ere, azken egunetako euriteen inguruan, Bizkaiko Txakolina izendapenaren ordezkariak ziurtatu du "ongi etorria" izan arren, uztailaren amaieran hobeto etorriko zirela, landarea berdeago zegoenean. Nolanahi ere, aurtengo mahatsaren azken egoera abuztuko azken egun hauetako eguraldiaren araberakoa izango da.

Azkenik, Bizkaiko Txakolinaren ordezkariak gogorarazi du, 2021eko uztarekin jatorrizko izendapenaren kategorizazioan izandako aldaketak indarrean jarri ondoren, legedian eta mahastien gehienezko kotetan aldaketak egin ondoren, Jatorri Izendapenak bi barietate berri izango dituela aurten, gertatzen ari den klimaren aldaketara "egokitzeko".

Gainera, hektarea bakoitzeko onartuko den gehienezko ekoizpena 11.500 kilokoa izango da barietate zurietan, eta 9.500 kilokoa mahats barietate ubeletan.

Babestutako txakolinen ezaugarri teknikoei dagokienez, igo egin da gutxieneko alkohol-graduazioa, eta jaitsi gutxieneko guztizko azidotasuna. Horrela, Bizkaiko txakolinak honako kategorietan sailkatuko dira: 'Bereziak-Especiales', 'Uztagoienak-Ultima vendimia', 'Apardunak-Espumosos' eta 'Apartak-Singulares'.