Itxi

Koronabirusa

CSIC eta Biofabriren txertoaren entsegu klinikoa atzeratu dute

Agencias | EITB Media

Leer en Castellano

Txertoak ez du lortu Sendagaien eta Osasun Produktuen Espainiako Agentziaren baimena. Espainiako Zientzia Ikerketen Kontseilu Nagusiak (CSIC) jakitera eman duenez, oraindik ez da argitu proiektuaren gelditzearen zergatia.

Vacuna. Argazkia: EFE

Espainiako Bioteknologia Zentroak —Zientzia Ikerketen Kontseilu Nagusiko (CSIC) organismoa— eta Biofabri farmazia enpresak garatutako txertoak ez du lortu Osasun Produktuen Espainiako Agentziaren (AEMPS) baimena. Hala, CSICek Europa Press agentziari jakitera eman dionez, oraindik ezinezkoa izango da txertoa gizakietan probatzea.

CSICen iturrien arabera, AEMPSen balorazio txostenaren zain daude, oraindik ez baitakitelako zergatik ukatu zaien entsegu klinikoarekin aurrera egiteko lizentzia.

Gainera, Osasun Produktuen Espainiako Agentziak hainbat komunikabidetan agertutako informazio faltsua salatu du. Bada, argitu dute txertoaren esperimentuan parte hartutako makakoetako bat ez dela birikietako lesioarengatik hil. CSICek azaldu duenaren arabera, makakoaren autopsian agerikoa zen biriki lesioa, baina ez zen hori izan animaliaren heriotzaren zergatia.

Txertoaren entsegua 1 fasean dago, eta dagoeneko bilatzen hasitako ehunka boluntario ziren ikerkuntzan parte hartzekoak. Mariano Esteban eta Juan Garcia Arriaza dira ikerketa buruak, eta lantaldeak Madrilgo La Paz ospitalea aukeratu zuen ukatu berri zaien entsegu klinikoa gauzatzeko.

CSICen covid-19aren kontrako hiru txerto proiektu ikertzen ari dira. Horietatik aurreratuena zen arestian aipatutako lantaldearena, arratoiekin egindako saioetan % 100eko eraginkortasuna lortu baitzuen.

¿Nola funtzionatzen du txertoak?

Mariano Estebanen eta Juan Garcia Arriazaren proiektuan, SARS-COV-2aren proteinan sartzen dute txertatuaren gorputzean, baztangaren familiako birus indargabetu baten bidez.

Horrela, proteina horren kontrako antigorputzak sortuko ditu txertatutako pertsonaren organismoak, immunitatea lortuz.

Albisteak (3)